Τα εργα μας

“Crystal Spot”

  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
  • “Crystal Spot”
Κατάσταση: Υλοποιημένα
Τοποθεσία: Κέντρο των Ιωαννίνων
Έτος: 2021

Περιγραφή

Το κτίριο “Crystal Spot” βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων έχει πρόσωπο σε τρεις πεζόδρομους με κύρια όψη την οδό Κρυστάλλη , η οποία βρίσκεται πλησίον του κάστρου και της λίμνης των Ιωαννίνων.

Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθότι αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί “σύμβολο” της πόλης με τους πιο εμπορικούς δρόμους μέχρι και σήμερα και την πλειοψηφία των κτιρίων να έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα.

Τα κτίρια αυτά ήταν κατά κανόνα διπλής χρήσης, δηλαδή ο όροφος χρησίμευε για κατοικία και το ισόγειο ως κατάστημα. Σήμερα οι όροφοι διατηρούν την αρχική τους μορφή, ενώ τα ισόγεια εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους να έχουν το χαρακτήρα του καταστήματος.

Η φιλοσοφία σχεδιασμού του κτιρίου βασίστηκε στη δημιουργία ενός αισθητικά αυτοτελούς χώρου με σεβασμό στο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται εντός του οικοπέδου και των λοιπών κτιρίων.

Λόγω της διαφορετικότητας των αρχιτεκτονικών όψεων των γειτονικών κτιρίων, πετύχαμε στο «Crystal Spot» να συνδυάσουμε το παλιό (κλασσική κατασκευή) με το καινούργιο στοιχείο. Έχοντας λάβει υπόψη μας τα αρχιτεκτονικά, μορφολογικά και λειτουργικά στοιχεία που συνθέτουν τα γειτονικά κτίρια κατασκευάσαμε ουσιαστικά δυο χωριστά τμήματα που κτίζονται το ένα πάνω από το άλλο, με έναν κεντρικό, αδιάκοπο πυρήνα που αποτελείται από το φρεάτιο του ανελκυστήρα και όλες τις μηχανικές υπηρεσίες του κτιρίου. Έξω από αυτή τη ραχοκοκαλιά, όλος ο διαθέσιμος χώρος γεμίζει τη δομή.

Έχοντας ως κριτήριο την ανάδειξη του εμπορικού τμήματος και τη σύνδεση του όγκου με τα διατηρητέα κτίσματα δημιουργήθηκε στα δύο πρώτα επίπεδα μια ενιαία όψη. Έγινε χρήση διακοσμητικών στοιχείων πέριξ των εξωτερικών κουφωμάτων (νεοκλασικού τύπου) ακολουθώντας κλασσικές αρχιτεκτονικές γραμμές, πετυχαίνοντας να δοθεί περισσότερος φωτισμός και μεγαλύτερο ελεύθερο ύψος στους δημοτικούς πεζόδρομους περιμετρικά του κτιρίου, χαρίζοντας μία επιβλητική όψη στο κτίριο.

Αναλυτικότερα, το Ισόγειο και ο 1ος όροφος αποτελούν το εμπορικό τμήμα του κτιρίου (κατάστημα και επαγγελματικοί χώροι) συνεχίζοντας τη μορφολογία των κτιρίων της περιοχής.

Το 2ο τμήμα του κτιρίου αποτελείται από τον 2ο, 3ο όροφο και τη στέγη έχει άλλη αρχιτεκτονική προσέγγιση και ακολουθεί σύγχρονες αρχιτεκτονικές γραμμές. Συγκεκριμένα στον 2ο όροφο κατασκευάστηκαν δυο κατοικίες και στον 3ο ένα οροφοδιαμέρισμα που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον χώρο της στέγης.

Τα δυο τμήματα συνδέονται σε ένα κτίριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής αναφοράς τηρώντας όλες τις απαιτήσεις και περιορισμούς της περιοχής, ταξιδεύοντας στο εγγύς μέλλον, μέσα από το παρελθόν.

Η πρόσβαση του κτιρίου γίνεται από δυο ανεξάρτητες εισόδους σε διαφορετικές οδούς. Πιο συγκεκριμένα η πρόσβαση στο εμπορικό κατάστημα γίνεται επι της οδού Κρυστάλλη και των λοιπών χώρων επι της οδού Κωλέττη καθιστώντας το κτίριο λειτουργικό και προσβάσιμο από άτομα με κινητικά προβλήματα με τη χρήση ραμπών καθώς και οχημάτων και συνεργείων διάσωσης.

Το κτίριο χαρακτηρίζεται από κομψότητα που το καθιστά ένα από τα πιο εμβληματικά νέα κτίρια του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων κατασκευασμένο με τις πιο σύγχρονες ενεργειακές προδιάγραφες, κύριος λόγος μετεγκατάστασης τμήματος υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτό. Έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική και ατομική ζωή, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής δίνοντας νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής καθιστώντας το κτίριο ως νέο τοπόσημο.